Cirkel van Sinner; de basis van schoonmaak

Cirkel van Sinner.png

Bij effectief en efficient schoonmaken spelen 4 factoren een rol:

  • Reinigingsmiddel
  • Mechanische actie
  • Temperatuur
  • Tijd

Voor elk oppervlak, ongeacht of het een vloer is, een bureau, sanitair, lakens of bijvoorbeeld servies, bepaalt de toepassing van elke factor het uiteindelijke schoonmaakresultaat.

Ter verduidelijking lichten we dit toe aan de hand van het wassen van kleding in een wasmachine. Om schone kleren te krijgen gebruik je; wasmiddel, een bepaalde temperatuur (afhankelijk van het programma), een bepaalde tijd (afhankelijk van het programma) en mechanische actie (rond draaien in de wasmachine).

Reinigingsmiddel

Wasmiddel maakt kleren schoon. De juiste dosering draagt bij aan het gewenste resultaat. Te lage dosering leidt tot een beperkt schone was.  Echter bij meer dan de geadviseerde hoeveelheid heeft extra middel nauwelijks effect en is het slecht voor het milieu.

Temperatuur

Bij een hogere temperatuur worden vlekken beter verwijderd. Echter niet alle kleren zijn bestand tegen een hogere temperatuur en het vereist meer energie. Temperatuur heeft effect als het object de warmte over kan nemen. Bij vloerenreiniging is dit effect bijvoorbeeld beperkt.

Mechanische actie

Door het ronddraaien van de kleren in de trommel en het spoelen worden vuil en vlekken verwijderd. Meer mechanische actie maakt meer schoon, maar leidt ook tot meer slijtage.

Tijd

Als kleren langer gewassen worden, hebben zowel het wasmiddel als de mechanische actie meer schoonmaakeffect. Dit betekent echter ook meer slijtage van de kleren.

De cirkel van Sinner geldt niet alleen voor kleding, maar ook voor vloeronderhoud, vlekverwijdering, algemene schoonmaak enz. 
Alle 4 de factoren hangen echter altijd met elkaar samen en zijn in feite communicerende vaten; een krachtiger reinigingsmiddel betekent dat er minder mechanische actie nodig is en vice versa. Meer mechanische actie kan ook betekenen dat er in kortere tijd hetzelfde resultaat wordt bereikt. Een hogere temperatuur betekent dat er minder tijd nodig is of minder reinigingsmiddel. Het gewenste schoonmaakresultaat, de gestelde randvoorwaarden en de aard en mate van vervuiling bepalen de beste verhouding van de 4 factoren. Laat u voor uw specifieke situatie, adviseren door ervaren schoonmaakexperts.

Neem contact op met TASKI