HEPA filters voor stofzuigers en de invloed op de luchtkwaliteit in gebouwen

Schone lucht is essentieel voor onze gezondheid en om goed te functioneren. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 61% van de mensen beter presteert in een gebouw waar de luchtkwaliteit en ventilatie als aangenaam wordt ervaren. En omdat we gemiddeld bijna 90% van onze tijd binnen doorbrengen, is de aandacht voor goede luchtkwaliteit van groot belang.

Luchtvervuiling in gebouwen wordt veroorzaakt door met name fijnstof (stofdeeltjes), bacterien, virussen en schimmels. Deze ontstaat uit vele bronnen zoals de menselijke huid, meubels, tapijt, gordijnen, elektrische apparaten, bouwmaterialen, enz. Maar ook vanuit de buitenlucht komen schadelijke stoffen het gebouw in.

Voor goede (binnen-) luchtkwaliteit is ventilatie essentieel, net zoals een effectieve schoonmaak met de juiste materialen en middelen!

Stofzuigers dragen direct bij aan een betere luchtkwaliteit. Stof en vuil wordt opgezogen en na filtratie weer uitgestoten in de ruimte. De mate van filtratie bepaalt de kwaliteit van de uitgestoten lucht en daarmee de luchtkwaliteit. Standaard filters van oudere stofzuigers filteren soms niet alle fijne deeltjes zodat mensen met astma, allergieen en ademhalingsproblemen daar last van kunnen hebben.

De mate van filtratie bepaalt in welke EPA/HEPA (High Efficiency Particulate Air) categorie een filter valt.  Een EPA/HEPA-filter is gespecificeerd in Europese Norm 1822:2009 (EN1822) van de Europese Unie.

EPA/HEPA klasse     Retentie (totaal)     Retentie (plaatselijk)
EPA 10                     > 85%                  ---
EPA H11                   > 95%                             ---
EPA H12                   > 99,5%                           ---
HEPA 13                   > 99,95%                          > 99,75%
HEPA 14                   > 99,995%                        > 99,975%

Des te hoger het (H)EPA nummer, des te beter de filtering plaatsvindt.SOA_Cert_Gld_Logo_RBG.jpg

TASKI AERO stofzuigers kennen standaard een 3-traps filtersysteem die zonder HEPA filter – al voldoen aan de eisen van het American Carpet and Rug Institute (CRI) Green Label-programma. Het TASKI AERO-assortiment is daarmee standaard CRI-gecertificeerd.

De eerste fitratie vind plaats in de papieren of fleece stofzakken van de TASKI AERO. Gebruik van originele stofzakken borgen een goede eerste filtratie stap waarbij fleece stofzakken het filtratie niveau langer behouden dan papieren stofzakken. (meer informatie over de verschillen tussen papieren en fleece stofzakken)

Het tweede filtratieniveau is het TASKI-filterdoek. Voor een verbeterde luchtkwaliteit moeten TASKI-doekfilters regelmatig worden stof gezogen en met tussenpozen worden vervangen. Bijvoorkeur jaarlijks (met het jaarlijkse onderhoud) of vaker als de aard en mate van vervuiling daar aanleiding toe geeft. Regelmatige visuele controle is daarbij van belang.

De derde fase is het TASKI-uitlaatluchtfilter. Deze zorgt voor een verdere filtratie en verbetering van de luchtkwaliteit.
Voor situaties waarin luchtkwaliteit van belang is, zijn er optionele HEPA filters voor de TASKI stofzuigers. Deze HEPA H13-filters houden in een complexe reeks vezels, 99,95% van de deeltjes van 0,3 μm tegen!
Ook de uitlaatluchtfilters moeten regelmatig gereinigd en vervangen worden.

HEPA filters leveren hiermee een belangrijke bijdrage aan een gezonde werkomgeving!

TIPS voor goed gebruik

TASKI AERO stofzuiger hotel kamer.jpg1) Zorg er altijd voor dat TASKI-stofzuigers zijn uitgerust met originele TASKI-filters en stofzakken. Deze zijn specifiek gemaakt voor de stofzuiger en borgen de gecertificeerde prestaties. Het gebruik van herbruikbare stoffen zakken raden we sterk af.

2) Gebruik TASKI HEPA-filters voor situaties waarin extra filtratie gewenst is of in overeenstemming met richtlijnen voor lokale infectiebeheersing.

3) Bij het verwijderen van een volle zak, deze goed sluiten om er zeker van te zijn dat er geen stof ontsnapt en ingeademd wordt.

4) Vervang TASKI HEPA-filters in overeenstemming met lokale richtlijnen maar in ieder geval jaarlijks.

5) Stofzuig het stoffen filter regelmatig en in ieder geval na het vervangen van elke volle zak.