Hoe gebruik je Gel batterijen in schrobzuigmachines?

 

Een batterij is een apparaat dat chemische energie direct omzet in elektrische energie. De term batterij en accu worden beide gebruikt voor hetzelfde product. 
Er zijn verschillende soorten batterijen die hun eigen kenmerken en eigenschappen hebben. Voor TASKI schrobzuigmachines zijn de machines die op dit moment gebruikt worden voornamelijk van Gel batterijen voorzien. “Vroeger” werden natte batterijen gebruikt en Lithium batterijen zijn nu in opkomst. Waarover hier meer.

Voordelen van GEL batterijen tov van “natte” batterijen en AGMElectric_Screen.jpg
• Onderhoudsvrij
• Geen gasafgifte
• Schok- en trillingsbestendig
• Langere levensduur dan AGM

Nadelen zijn 
• Hoge initiële kosten
• Gevoelig voor tussenlading
• Meer gewicht per Ah dan natte accu's
• Verkeerd opladen beschadigt de batterij

Levensduur batterij/accu

De levensduur van gel batterijen wordt uitgedrukt in het aantal cycli (aantal keer dat de batterij geladen kan worden). Bij normaal gebruik is dat 750 ladingen. Dat betekent dat je de machine 750 keer kan opladen waarbij elke keer dat je de stekker op de machine aansluit 1 lading is. Van (bijna) lege batterij naar vol is 1 lading, maar ook als je de machine maar 15 minuten aan het stroom zet, is 1 lading. De batterij is na 750 lading ook niet direct "op", maar zal langzamerhand minder goed de energie vasthouden. 

Normaliter functioneren de batterijen 3-5 jaar goed genoeg om alle taken te voltooien. Deze is echter mede afhankelijk van de manier waarop er mee om wordt gegaan. Een aantal factoren zijn met name van invloed;

-    Hoge temperaturen, boven de 45 graden zullen de chemische samenstelling van de batterijen, en daarmee de levensduur negatief beïnvloeden. Deze kunnen veroorzaakt worden door bijvoorbeeld verkeerde laders, slechte ventilatie of verkeerde laadinstellingen.
-    Diepontlading. Als de batterij compleet leeg wordt gereden, zal dat de batterij beschadigen. TASKI machines geven tijdig aan dat de batterijen geladen moeten worden.


Op basis hiervan geldt het volgende advies.

-    Laad de batterij als het lampje op het dashboard dit aangeeft (als alleen nog het laatste lampje brandt). Rijd de batterij/machine niet compleet leeg!
-    Laad de batterij volledig op. Afhankelijk van batterij/lader duurt dit 8-12 uur. 
-    De lader stopt automatisch als de batterij vol is.
-    Doe geen tussentijdse ladingen
-    Doe geen korte of halve ladingen
-    Als u de accu's langere tijd niet gebruikt dan de machine volgeladen wegzetten en 1 keer per 2 maanden opnieuw aan de lader hangen. 
-    Bij gebruik na lange periode van stilstand ook eerst volledig opladen. 

Uiteraard is ook een en ander afhankelijk van goed omgaan met de machine. Botsingen, matig onderhoud, vieze machines enz. hebben allemaal invloed op de levensduur van machine en batterijen.
 

Voor meer informatie of een advies specifiek voor uw situatie kunt u contact opnemen met de TASKI- experts van Diversey.

Neem contact op met TASKI