Mensen belemmeren robots!

31 januari 2017 Auteur: Hans van Dam

Het is mooi om te zien dat er bij iedere demo van de Intellibot robot schrobzuigmachine altijd wel iemand voor de machine springt om te kijken hoe de machine reageert. Het is ook een logische en verstandige keuze om dat te testen. In de dagelijkse praktijk kan uiteraard ook zomaar iemand de hoek om komen lopen en net voor de machine terechtkomen. Goed om te zien dat de machine altijd direct stopt.


intellibot-robot-veiligheidVeiligheid is logischerwijze een belangrijk vraagstuk bij de inzet van robots. Mensen en middelen mogen niet in gevaar komen door robots. Sonar, aanraakbeveiliging, infrarood sensoren en een noodknop borgen deze veiligheid. Omdat voorkomen nog altijd beter is, zijn de machines voorzien van 360° sensoren, waarschuwingslichten en desgewenst geluidssignalen.
Toch blijft er weerstand tegen robots.

Innovatie in het algemeen leidt bij veel mensen tot angst. Dat was al zo bij de uitvinding van elektriciteit en auto’s, of bij de opkomst van internet en social media en nu dus ook bij de opkomst van robots. De onbekendheid met robots en de onzekerheid over de gevolgen leidt tot veel “ja maar” vragen en afhoudend gedrag. Vernieuwing brengt bij mensen en in organisaties angst teweeg. 

Die angst kan en mag je niet ontkennen. Die hoort bij innovatie en zorgt er ook voor dat er kritisch gekeken wordt naar verandering en dat er beter wordt nagedacht over de oplossingen.

Het accepteren van en omgaan met angst begint met communicatie. Luisteren naar mensen en transparant communiceren over veranderingen en innovaties zijn de belangrijkste middelen.

Innovatie tegenhouden is nog nooit gelukt. Als je als organisatie niet meegaat met de ontwikkelingen word je links of rechts ingehaald uit hoeken waar je het niet had verwacht. Beter is het om nieuwe mogelijkheden te omarmen en veel aandacht te besteden aan het communiceren van alle voordelen voor iedereen.

mens-en-robot-1-teamSchoonmaken is zwaar werk en daar kan een robot toegevoegde waarde bieden voor medewerkers. Nieuwe dienstverlening kan worden gecreëerd door robots saai, gevaarlijk of zwaar werk te laten overnemen. Constante schoonmaakkwaliteit wordt gegarandeerd. Werken in de schoonmaakbranche wordt interessanter en gevarieerder door technologisch gedreven innovaties. De kansen en voordelen zijn legio.

Kortom, de robot is klaar voor gebruik! Het is aan medewerkers en managers om op de juiste manier de knop om te zetten.

Hans van Dam
Product marketingmanager TASKI
TerugReacties


Reageer op reactie

Annuleer reactie

Laat een reactie achter

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Verplicht*

** Verplicht, wordt nergens getoond.


Direct contact met Taski